Comunitat Valenciana


imagen sección

Cóm trobar feina si estem en atur?

Els dependents especialitzats, teleoperadores, preparadors de comandes, cambreres de pisos o els tècnics de manteniment en la indústria alimentària seran els perfils que experimentaran major demanda en 2018. Així es desprèn del 'XI Informe Adecco On trobar ocupació si estàs en atur?', segons el quin també s'experimentarà un augment de la demanda de *teleoperadores, analistes de dades, operadors d'equips de radi i televisió i de telecomunicacions via satèl·lit i metges especialitzats en MIR. A més, els desenvolupadors en 'big data', tècnics de manteniment eòlic, operaris de línia, auxiliars de catering aeri i, dins de l'àrea de farma-química, els representants de vendes veuran augmentar les seves possibilitats de trobar ocupació al llarg d'aquest any.

Salaris mitjans

El patró comú de les ocupacions més demandades són nivells salarials relativament baixos. Dependents, cambrers o preparadors de comandes apunten a salaris mitjans de l'ordre dels 15.000 euros anuals bruts i per sota sempre dels 20.000. En el cas dels *teleoperadores, Adecco apunta a un salari mitjà de 13.700 euros. Els programadors i els analistes de dades són els professionals relativament millor pagats en un mercat laboral els contractes inicials del qual rarament superen els 30.000 euros. En el cas de metges amb MIR (sis anys de carrera universitària i especialització aprovada), Adecco apunta a salaris de l'ordre de 45.000 euros anuals.

Ocupacions amb més ofertes de treball

La classificació dels llocs de treball més demandats està comandada actualment pels comercials, amb el 7,5% del total de contractacions. Són la baula bàsica de contractació en moments d'expansió de les empreses i això es reflecteix en les dades recopilades per Adecco. En aquest conjunt d'ocupacions que reflecteixen l'acceleració s'inclouen els *teleoperadores, en segon lloc de la llista amb el 2,4% del total de les contractacions i salaris molt per sota de la mitjana. Segueixen els dependents, (amb l'1,9% del total de contractacions), administratius (1,7%); promotors (1,5%); encarregats de comerç (1,4%); operaris (1,4%); i cap de projecte informàtic (1,1%).

Perspectives

Amb aquest estudi, Adecco pretén posar de manifest quins són els sectors que presenten millors perspectives d'ocupació a Espanya per orientar a aturats en la cerca d'un lloc de treball al llarg d'aquest any. Aquest llistat és un pols de les ocupacions amb més demanda de treballadors. Els experts d'Adecco consideren que "les persones en situació de desocupació podran trobar en aquestes professions una opció real per reincorporar-se al mercat laboral o canviar d'orientació en la seva carrera professional, ja que la formació necessària no és tan qualificada com per a altres posicions que demanda el mercat o l'experiència laboral pot ser menor que la requerida en un altre tipus d'ofertes d'ocupació". En aquest llistat s'inclouen també ocupacions que requereixen formació especialitzada.

Distribució

Així, en el cas del sector de 'retail' i la distribució, Adecco ha conclòs que està experimentant un notable creixement, sobretot en les vendes, que és el que farà que hi hagi una major contractació de professionals al llarg de l'any, especialment de dependents especialitzats. Per a aquest lloc de treball, les aptituds més valorades són l'atenció al client i l'orientació a les vendes o resultats. El nivell d'estudis dependrà del graus d'especialització que demandi la companyia.

Comerç electrònic

El 'boom' del 'e-commerce i com resultat el del sector de la logística i el transport han impulsat a l'alça la demanda de preparadors de comandes. Aquests professionals s'encarreguen de realitzar el 'picking', d'agrupar els productes sol·licitats pels clients abans de la seva expedició, de comprovar que el producte no té cap desperfecte, d'identificar les mercaderies o actualitzar les existències. Encara que la demanda és a nivell nacional, és molt major a Madrid i Barcelona.

Sector turístic

Per la seva banda, el turisme, batent xifres rècord i amb unes xifres d'ocupació hoteleres en màxims per aquest any, impulsarà també la demanda de cambreres de pis per arreglar, netejar i posar al dia les habitacions dels hotels. A més, en aquesta línia, l'informe també posa en relleu que hi haurà un auge dels auxiliars de preparador de cátering. Segons Adecco, l'alta demanda d'aquest perfil es deu a l'estreta vinculació amb la venda d'habitacions, que està en aconseguint anivellis rècord. Per zones, Canàries se situarà al capdavant de demanda de professionals d'aquest perfil, seguit de Catalunya, Andalusia, Balears i Madrid.

Sector d'alimentació i teleoperadores

A l'àrea de l'alimentació, els tècnics de manteniment seran els que més ofertes disponibles d'ocupació tindran en el 2018, ja que, segons Adecco, és un perfil molt deficitari, que requereix de major formació que uns altres en el sector, la qual cosa fa que la demanda sigui més elevada. Les funcions que ha de complir un tècnic de manteniment són les de càrrega i descàrrega, maneig de carretons i manteniment correctiu i preventiu d'instal·lacions i maquinària. Segons la consultora de recursos humans, el fet que els joves cada vegada disposin de menys temps per anar a comprar, per la qual cosa s'ha impulsat l'adquisició de productes i serveis 'en línia', ha fet imprescindible que les marques tinguin un servei d'atenció al client "a l'altura" de les expectatives. Per això, la figura del teleoperador s'ha tornat necessària per a les empreses, que cada vegada són més conscients que per augmentar les seves vendes 'en línia' necessiten comptar amb el factor humà.

Sector informàtic

Els analistes de dades, per la seva banda, també destacaran com un dels perfils més demandats al llarg d'aquest any al tractés d'un lloc "nou" que encara no compta amb una gran quantitat d'especialistes preparats. A més, també els desenvolupadors de 'big data' aconseguiran una major demanda al mercat, ja que les empreses, segons Adecco, cada vegada són més conscients de la importància que té usar les tecnologies per conjuminar dades que ajudin a conèixer millor les necessitats del mercat per així poder oferir les millors solucions que s'adoptin a les necessitats dels clients finals.

Pot consultar la notícia original AQUI

961111868
Calle Valencia, 42
46900 - Torrent
(Valencia/València)