Comunitat Valenciana


imagen sección

Ocupació elevarà fins a 72 mesos el subsidi a l'atur de llarga durada

Sindicats, patronals i Ministeri d'Ocupació no acaben d'acostar postures de cara a abordar la finalització el proper 30 d'abril de la vigència dels programes de cobertura per a aturats de llarga durada (*PAE, Prepara i RAI). El Govern ha presentat una proposta en la qual preveu unificar el nivell assistencial de protecció complementària mitjançant la creació de l'anomenada Renda Especial Desocupació (XARXA). El document, al que ha tingut accés LA RAZÓN i sobre el qual es va discutir ahir, preveu l'ampliació de la durada actual del subsidi per a beneficiaris amb responsabilitats familiars dels actuals 30 mesos a un màxim de 72. Encara que el Govern no ha dit la seva última paraula, es parla d'una prestació única de 430 euros.

Aquesta ampliació permetria, segons el Govern, donar entrada als col·lectius amb responsabilitats familiars que ara es beneficien dels plans Prepara i *PAE, que serien als quals afectaria la seva supressió, i als majors de 45 anys que després accedeixin a la RAI (Renda Activa d'Inserció).

En el cas dels majors de 45 anys, el dret a la percepció passaria del 66 als 72 mesos, segons la durada de la prestació esgotada. Per als menors de 45 anys, el dret de cobrament passaria de 29 a 35 mesos, amb les idèntiques condicions. L'últim esborrany del Govern permetrà l'accés a menors de 45 anys sense responsabilitats familiars al seu càrrec sempre que hagin esgotat una prestació per desocupació igual o superior a 12 mesos. La durada de la percepció es limitaria a 5 mesos.

Per als majors de 45 anys sense responsabilitats familiars, el document ampliarà la durada de l'actual subsidi de 6 mesos (podria arribar a un màxim de 45 amb els plans Prepara i RAI) fins a un màxim de 36 mesos, a fi d'absorbir als sol·licitants del RAI i compensar els 33 mesos al fet que tindrien dret.

Al final de la reunió, que es va produir en la Taula de Diàleg Social per a un Pla de Xoc per l'Ocupació, UGT considera que la nova prestació «no pot derivar en una reducció de la cobertura ni en una retallada de despesa respecte a la situació prèvia. Segons els càlculs d'UGT, el 59% dels beneficiaris d'ajudes sortirà perdent, encara que reconeix que sortiran guanyant els aturats que esgoten les seves prestacions contributives, els que tenen responsabilitats familiars i els de més de 45 anys.

CC *OO considera precipitada i incompleta la proposta del Govern. En línia amb UGT assegura que la fusió no pot derivar en una reducció de la cobertura ni en una retallada de la despesa.

Per a les persones que finalitzen una ocupació sense el temps suficient per accedir a la prestació contributiva, el Govern proposa limitar el requisit de tenir càrregues familiars en el cas de períodes inferiors a sis mesos i pujar entre un mes i 3 mesos més el temps de percepció en funció del temps treballat. Així es passaria de 21 a 24 mesos en el cas d'haver treballat més de 180 dies i tenir responsabilitats familiars.

El Pla Prepara es va llançar en 2011 amb ajudes d'entre 400 i 450 euros i ha beneficiat fins a agost a 952.000 persones.

Pot consultar la notícia original ACI

961111868
Calle Valencia, 42
46900 - Torrent
(Valencia/València)