Agència de col·locació autoritzada nº 1000000047

Entrar


La desescalada de març va elevar l'ocupació en 70.800 persones i 146.000 van eixir de l'ERTO

06/04/2021

Les dades d'afiliació a la Seguretat Social del mes de març mostren les dades contradictòries d'aquesta fase de gran volatilitat econòmica provocada per les restriccions. Al març es van alçar les mesures de confinament de forma generalitzada, la qual cosa va permetre una intensa recuperació dels treballadors en ERTO: al llarg del mes es van reincorporar a l'activitat 146.280 persones que estaven en ERTO. Aquesta dada, per si mateix, ja suposaria un ritme de creació d'ocupació pròxima al que sol ocórrer en els mesos de març, encara que una mica inferior. No obstant això, la incorporació de nous afiliats va mostrar clars símptomes de feblesa al març, ja que a penes es van incorporar 70.790 persones, quan en aquest mes solen contractar-se prop de 140.000 persones. Si se sumen els treballadors que es reincorporen dels ERTO i els nous afiliats, en total són 217.000 treballadors actius més (dades en mitjana mensual), la qual cosa suposa, amb gran diferència, el millor març de la sèrie històrica.

En termes d'activitat, el mes de març va deixar clarament una reactivació econòmica gràcies a la reducció de les mesures de contenció dels mesos de gener i febrer. Això va permetre una eixida intensa de treballadors dels ERTO, especialment en l'hostaleria. Una vegada més, es torna a constatar que quan s'alcen les restriccions, l'activitat es recupera ràpidament, la qual cosa anticipa un fort creixement quan la situació sanitària es normalitze. Des dels mínims d'activitat registrats a inici de febrer, s'han incorporat al treball unes 400.000 persones, sumant treballadors que tornen de l'ERTO i noves contractacions.

No obstant això, les dades de nous afiliats (cal recordar que els treballadors en ERTO continuen sent afiliats) van mostrar una gran feblesa amb quasi 71.000 nous cotitzadors a la Seguretat Social. De fet, si s'exclouen les dades de març de 2020, quan va esclatar la pandèmia, es tracta del pitjor març des de l'any 2013, quan Espanya estava patint els últims espertenecs de la crisi de l'euro. El motiu principal que explica aquesta dada tan pobra és que enguany no s'han produït les contractacions habituals de l'hostaleria per a la Setmana Santa. Març és un mes molt intens en creació d'ocupació perquè les empreses comencen a preparar la temporada alta i enguany aqueixa preparació es retardarà fins a les portes de l'estiu. Com a conseqüència, el sector de l'hostaleria ha creat quasi 26.000 ocupacions menys que un març normal previ a la pandèmia.

Un altre dels sectors que ha contribuït a les pobres dades d'afiliació és el de la sanitat, que després de les contractacions extraordinàries dels mesos de gener i febrer per la tercera ona, el ritme es va frenar al març. El resultat és que es van incorporar 69.200 treballadors al sector de sanitat i cures socials, 13.000 menys del que és habitual en els mesos de març.

Quant als sectors que no estan tan influïts per l'evolució de la pandèmia, les dades són mixtes, encara que en general, una mica pitjors als quals són habituals en els mesos de març. Destaca especialment la indústria, que va estar per davall del normal amb la creació de 2.600 noves ocupacions, menys de la meitat del que és habitual en aquesta època de l'any. Per contra, tant la construcció com les activitats professionals, científiques i tècniques, van deixar unes dades positives de creació d'ocupació al març. En concret, la construcció va incorporar a 15.800 persones, la qual cosa és quasi 1.000 més del normal i les activitats professionals, científiques i tècniques (serveis d'alt valor afegit) van crear quasi 7.000 ocupacions al llarg del mes, 1.000 més del que és habitual.

En total, el nombre d'afiliats a la Seguretat Social es va situar en 18,92 milions de persones, la qual cosa suposa quasi 86.000 afiliats menys que fa un any. No obstant això, al març de 2020 el nombre de treballadors en ERTO superava àmpliament els 3 milions, mentre que al març de 2021 eren ja menys de 800.000 afiliats en ERTO. Això apunta al fet que març va ser el primer mes, des de l'esclat de la pandèmia, en el qual l'activitat va créixer en taxa interanual. En els pròxims mesos es registraran creixements interanuals molt intensos ja que la base de comparació seran les setmanes del 'gran confinament'.

Consulta la notícia original *AQUI

961111868
Calle Valencia, 42
46900 - TORRENT
(VALENCIA )
ideat@torrent.es