Comunitat Valenciana


imagen sección

Els cinc motius més freqüents d'acomiadament en les empreses

Conéixer els contratemps i accions legals en casos d'acomiadament suposa un handicap per a treballadors i empresaris. Acomiadar o ser acomiadat requereix un coneixement tècnic i pràctic dels detalls legals i jurisprudencials de la rescissió del contracte laboral. Amb tot, resultarà imprescindible que treballadors i empresaris coneguen quins són els motius més freqüents de l'acomiadament.

Aquests motius i la seua anàlisi laboral apareixen reflectits en el Memento Acomiadament. Aquesta obra de referència de *Lefebvre, empresa líder a Espanya en informació jurídica i pràctica per a l'advocat, l'empresa i els seus assessors, aborda en profunditat i amb rigor tècnic l'estudi legal i jurisprudencial sobre l'acomiadament però també de forma clara i pràctica, aportant respostes precises a situacions concretes.

Així mateix, en l'obra de *Lefebvre s'analitzen els 5 motius d'acomiadament més freqüents en les empreses:

    Absentisme laboral i impuntualitat. Son les causes més comunes d'acomiadament. Per a procedir a l'acomiadament, l'empresa ha de justificar que les faltes d'assistència al lloc de treball són repetides, àdhuc justificades però intermitents, que aconseguisquen el 20% de les jornades hàbils en dos mesos consecutius sempre que el total de faltes d'assistència en els dotze mesos anteriors abast el 5% de les jornades hàbils, o el 25% en quatre mesos discontinus dins d'un període de dotze mesos.
    Disminució del rendiment laboral. Mesurar el rendiment d'un treballador és complicat excepte en aquells projectes on el ritme és fàcil de demostrar o estiga pactat. Per això, en la majoria de les situacions és difícil de verificar llevat que s'haja recorregut a notificacions mitjançant avisos.
    Mala conducta cap a companys i superiors. Les ofenses físiques i verbals a companys i responsables són falta greu i poden provocar immediatament l'acomiadament. L'assetjament laboral o assetjament psicològic per l'orientació sexual, edat, discapacitat, raça o religió són algunes de les causes més freqüents.
    Reducció en el pressupost. Acollir-se a aquest tipus d'acomiadament implica que les empreses acrediten la necessitat de donar de baixa a alguns dels empleats per motius econòmics. Concorren causes econòmiques quan dels resultats de l'empresa es desprén una situació econòmica negativa, existint pèrdues actuals o previstes, o la disminució persistent del seu nivell d'ingressos ordinaris o vendes. Segons l'article 47 de l'Estatut dels Treballadors, s'entén que “la disminució és persistent si durant dos trimestres consecutius el nivell d'ingressos ordinaris o vendes de cada trimestre és inferior al registrat en el mateix trimestre de l'any anterior”.
    Acomiadament col·lectiu. Es tracta d'acomiadament col·lectiu si l'extinció de contractes de treball està fundada en causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció quan, en un període de noranta dies, l'extinció afecte almenys a: 1) Deu treballadors, en les empreses que ocupen menys de cent; 2) El 10% del nombre de treballadors de l'empresa, en aquelles que ocupen entre cent i tres-cents treballadors; i 3) Trenta treballadors, en les empreses que ocupen més de tres-cents treballadors.

A Espanya, la llei contempla diferents tipus d'acomiadaments: objectiu, per la incapacitat del treballador d'exercir el seu lloc laboral; disciplinari, per mala conducta; o col·lectiu, que afecta a un nombre determinat de treballadors, com els *ERE. Finalment, l'acomiadament pot ser considerat procedent, quan les causes es poden justificar legalment; improcedent, quan els motius no són justificats i l'empresa no pot demostrar-los; o nul, si vulnera els drets fonamentals o llibertats públiques del treballador.

El Memento Acomiadament ofereix una visió completa de la matèria tractant els procediments d'impugnació de l'acomiadament en la instància i en via de recurs, aborda l'accés a la protecció per desocupació com a conseqüència de l'acomiadament, així com els aspectes fiscals que puguen derivar-se i el seu reflex comptable en l'empresa. La seua integració amb les bases de dades de Lefebvre i la profunditat d'anàlisi de sentències relacionades amb cada tipus d'acomiadament, ho converteixen en una eina imbatible per a preparar un procés d'aquestes característiques.

Consulta la notícia original ACI

961111868
Calle Valencia, 42
46900 - Torrent
(Valencia/València)