Agència de col·locació autoritzada nº 1000000047

Entrar


Els contres de l'ocupació en logística malgrat el seu constant creixement

28/11/2019


Dos de cada tres empreses del sector logístic estan immerses en algun procés de Transformació Digital

Malgrat les circumstàncies adverses que afecten el sector, com el *Brexit i la conjuntura internacional, la indústria de la logística i el transport continua creixent. De fet, durant el primer semestre de 2019, el negoci del sector ha experimentat un increment del 6,5% respecte al mateix període en 2018.

D'aquesta forma, manté el seu paper com un dels motors de l'economia espanyola, perquè representa ja un 8% del PIB espanyol amb una facturació de 110.000 milions d'euros en 2018. A més, l'any passat l'ocupació va augmentar en un 2,7%, una xifra que al juliol de 2019 ja aconseguia un creixement d'un 1,7%, segons dades de l'INE. Però a què es deu el seu imparable creixement? El continu ascens del comerç electrònic, amb un volum de negoci de 38.000 milions d'euros a Espanya, un 20% més que l'anterior any, és un dels principals motius que expliquen aquest augment.

Així i tot, la intenció generalitzada per part de les empreses del sector és de continuar creant ocupació, principalment en les àrees de Conducció i de Magatzem, encara que a un ritme menor que anys anteriors. Aquest 2019, els cinc perfils més demandats són: *manager de e-*commerce, responsables comercials, vendes i màrqueting, enginyers de projectes i mètodes logístics, operaris de magatzem i conductors.

Aquestes són algunes de les conclusions extretes del “IV Informe de Tendències d'Ocupació i Talent 2019”, elaborat per Fòrum de Logística per a *IMF *Business *School, en col·laboració amb *Manpowergroup, Centre Espanyol de Logística (*CEL) i l'Associació per al desenvolupament de la Logística (ADL) i presentat aquest matí en *Parc *Tecnològic Espanya (València).

Un sector que demanda professionalitat

Durant la presentació de l'informe, s'ha posat en valor l'aposta de les empreses per la professionalització del sector. De fet, a l'hora de contractar, quasi el 50% opta per perfils amb una titulació de Formació Professional, seguit de Titulats Superiors Universitaris.

No obstant això, la meitat de les empreses afirma no tindre coberts els llocs més digitals perquè no troben candidats als perfils requerits, sent aquesta la major preocupació del sector. Entre els perfils digitals més demandats es troben: Enginyers del programari logístic, Responsables de Transformació Digital i perfils digitals amb més difícil cobertura com a especialistes en *Blockchain, Enginyers de programari Logístic o Arquitectes de sistemes.

I malgrat això, les empreses del sector logístic emmalalteixen d'un dels nivells més baixos d'atractiu laboral, principalment pel desconeixement de la funció logística per part dels joves qualificats. És clar que l'escassetat de talent suposa un fre per al creixement del sector, però quines són les causes d'aquesta situació? El salari és la principal dificultat, seguida de la falta de competitivitat de les condicions laborals, la poca formació i la falta d'experiència dels candidats.

Transformació digital: clau per al futur del sector

Segons l'informe elaborat per IMF Business School, el sector avança cada vegada més cap a la transformació digital, en la qual estan immerses 2 de cada 3 empreses. Entre els processos de transformació digital que s'estan posant en marxa, 1 de cada 3 empreses estan renovant els equips digitals, utilitzant tecnologies *mobile i implantant sistemes de gestió *ERP (*Enterprise *Resource *Planning). No obstant això, l'escassetat de talent i habilitats digitals en les empreses són grans frens a aquesta transformació.

Malgrat això, el sector logístic i del transport està fent grans passos en aspectes com: la reducció de la contaminació per part de les empreses, la *omnicanalidad, la implantació d'estratègies ‘*customerexperience’ on el client siga el centre o la importància de la “última milla” per a agilitar la fase de distribució final, amb proveïdors especials o amb taquilles intel·ligents.

Notícia original ACI

961111868
Calle Valencia, 42
46900 - TORRENT
(VALENCIA )
ideat@torrent.es